donderdag 19 januari 2012

Gelukkig Nieuwjaar!



We zijn bijna drie weken onderweg in het nieuwe jaar en al vanaf het begin heb ik het gevoel dat 2012 een veel beter jaar gaat worden dan 2011.
Het lijkt wel of er ineens overal inspirerende perspectieven wenken.

We krijgen een nieuwe vakbond. Ik schreef er al over in mijn stukje over de plaag van het negativisme. Dit jaar moet de organisatie vorm krijgen. Jetta Klijnsma, één van de weinige PvdA-ers die ik er nog van verdenk idealen te hebben, is voorzitter van de commissie die één en ander in het vat gaat gieten. In mei wil ze klaar zijn.

We krijgen ook een nieuw CDA. Het kabinet Rutte is nu 15 maanden onderweg en het CDA is er, als donderslag bij heldere hemel, ineens uit. Dat onchristelijke rechtse gedoe; dat is uiteindelijk toch niet ècht CDA. Helemaal zelf bedacht hebben ze dat natuurlijk niet. De peilingen van De Hond en anderen waren er om ze te helpen. En je kunt zeggen wat je wilt van het CDA, maar het zijn geen lemmingen.
Het wordt nog erg spannend, natuurlijk, want het stikt tegenwoordig van de carriëregeile CDA-ers van tussen de dertig en de vijftig jaar oud, die weliswaar omhooggevallen zijn in de partij, maar het Nieuwe Testament nooit goed hebben gelezen. Eigenlijk zouden ze moeten overstappen naar de VVD, maar daar barst het al van dat soort types. En achteraan aansluiten, om weer helemaal overnieuw te beginnen; daar hebben ze geen zin in, natuurlijk. Dus die zullen zich niet zomaar gewonnen geven. Of misschien hebben ze eigenlijk geen echte principes en kijken ze hoe de hazen lopen. Dat laatste is natuurlijk wèl weer echt CDA.
Hoe het ook zij, na dit weekend zullen we weten of de leden meegaan met de voorstellen van het Strategisch Beraad. Maxime Verhagen heeft zijn verlies al toegegeven. Dat is een begin.

Hoewel ik een republikein ben, moet ik toegeven dat zelfs de Koningin heeft gescoord, vorige week. Ze ging één keer met een hoofddoek om haar bekende bonbonnière een moskee binnen. Geert Wilders kwam meteen blaffend uit z'n hok. Daarop deed de Koningin het gewoon nòg een keer. Om vervolgens nog een steek onder water uit te delen aan Geert en consorten.
Het gepeupel, en dan met name alle Henk-en-Ingrid's, is natuurlijk nog steeds op de hand van de monarchie. Geert speelde in voorgaande maanden al met vuur door aan te dringen op het afnemen van een aantal koninklijke bevoegdheden.
Resultaat: de PVV was al langzaam aan het zakken in de peilingen en sinds Geert's gezeur over Hare Majesteits hoofddoek zakt de PVV harder dan ooit. Al eerder hebben veel nobeler mannen dan Geert en zijn luitenants ondervonden dat je niet aan de Oranje's moet komen. De gebroeders de Witt, republikeinen van het eerste uur, die hier in Dordrecht een standbeeld hebben ("Johan en Cornelis de Witt; de één staat en de ander die zit", luidt een Dordts rijmpje) kunnen er niet meer over meepraten.

Alsof ze het met het CDA hadden afgesproken, was men ter linkerzijde van het politieke spectrum ook ineens klaarwakker.
PvdA, GroenLinks en SP kwamen bij elkaar in Nijmegen, ooit een broeinest van links extremisme (men leze de memoires van Koos van Zomeren) en daarmee een waardige vergaderplek.
De commentatoren geloofden er natuurlijk weer helemaal niks van: de PvdA en GroenLinks zijn Europees georiënteerd, terwijl de SP wat in er Oss en Vlaardingen gebeurt vèèl belangrijker vindt en GroenLinks was al bijna net zo liberaal als D'66. Het zou wèèr niks worden.
Ik ben wat minder negatief. Zonder dat iemand er echt op rekende hadden we ruim een jaar geleden ineens een kabinet waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikte en sinds najaar 2008 is er wel het één en ander gebeurd qua falend kapitalisme en tanende macht van de politiek. Het kàn echt de verkeerde kant op als men het marktdenken nog verder z'n gang laat gaan.
Daar zou men ter linkerzijde wat van geleerd kunnen hebben. De ideologische veren van de PvdA liggen vast nog wel ergens in een hoekje. Stof ze eens af, zou ik zeggen.

Samenvattend sluit ik niet uit dat 2012 ons een nieuwe gang naar de stembus op gaat leveren.
Daarna kunnen we dan eindelijk ècht gaan beginnen met de 21e eeuw. Dat zal misschien nog best hard en misschien wel langer werken worden, maar daar is natuurlijk niks op tegen. Als je maar weet waar je het voor doet.

Voorlopig ga ik zelf dit jaar ècht mijn huis afmaken. Daar vertel ik u later nog wel eens wat over.
Ook wordt het een prachtige zomer; de mooiste sinds enkele jaren. Met de wederhelft is al afgesproken dat we dit jaar lekker met het bootje (daar hoort u ook nog wel meer over) naar Friesland gaan, inplaats van naar dat eeuwige Frankrijk. Het jaar kan nu al niet meer kapot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten